2016-11-06 18:58:52

Posjet osječkoj vodenici i tradicija proizvodnje kruha

Istraživački rad učenika povjesničara

U vrijeme obilježavanja Dana kruha i u sklopu projekta Mi jedemo odgovorno učenici povjesničari napravili su istraživački rad o tradiciji proizvodnje kruha  „Od zrna do pogače“. Cilj je bio istražiti gdje se nalazi jedina osječka novoizgrađena vodenica koja prikazuje kako su vodenice nekada radile te koliki je bio značaj mlinova na Dravi u našoj, bogatom žitom, Slavoniji. Učiteljice Natalija Bulić-Kuić i Suzana Katić povele su učenike u Osijek, na Dravu, a vrijedni i vrlo zanimljivi vodeničari, gospođa Boba i gospodin Stanislav Davidović, objasnili su i pokazali mladim povjesničarima djelovanje, važnost i svrhu vodenica na Dravi nekada, ali i danas. Sljedeći zadatak bio je – ispeći kruh (pogaču). Učenicima povjesničarima u tome je pomogla gospođa Marija Matovac koja je u svome domu, u krušnoj peći, umijesila i ispekla pogače od brašna samljevenog na našoj vodenici na Dravi, prema starom receptu i slavonskoj tradiciji.

Prezentaciju Tradicija proizvodnje kruha učenici povjesničari prikazali su posjetiteljima na Jesenskom sajmu, a u cijelosti ju možete pogledati ovdje


Osnovna škola Ernestinovo