2018-03-21 21:16:01

Dani hrvatskoga jezika i glagoljica u našoj školi

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika ( 11.- 17. ožujka) učenici su s nastavnicama na nastavi usvojili nova znanja, a neka prijašnja  obnovili pa se prisjetili ne tako davne jezične prošlosti i 1967.godine.

Naime, te je godine 17. ožujka u Telegramu objavljen tekst Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. Mnogi su naši književnici, jezikoslovci, političari i studenti potpisali i podržali zahtjeve Deklaracije te time izrekli javno nezadovoljstvo o položaju hrvatskoga jezika unutar države SFRJ. Bio je to početak nove borbe za hrvatski jezik  i početak promjena koje će uslijediti 70-ih godina.

O nešto daljoj jezičnoj prošlosti govorili smo na radionicama glagoljice. Zainteresirani učenici od 5. do 8.razreda okupili su se pod mentorstvom nastavnica Natalije Bulić Kuić i Ivane Vučemilović-Šimunović  i u različitim likovnim tehnikama oblikovali glagoljična slova.  Nastavnica Natalija Bulić Kuić je tijekom 2016./17. šk.godine s još tri učenice nazočila sličnim  radionicama o glagoljskom pismu u HAZU-u . Sve što su vidjele i iskušale  odlučile su podijeliti s nama..

Učenici su bili zaigrani, maštoviti i nastali su lijepi radovi koje smo izložili u holu škole.

Fotografije s radionice možete pogledati u fotogaleriji.

Ivana Vučemilović Šimunović


Osnovna škola Ernestinovo